Language
simjon simev
Био
Книги
Photos

Симеон (Симјон) Радев Симев (роден на 30 Мај 1949, во Штип) е писател (поет, есеист), новинар од Република Македонија.

Симеон доаѓа на свет како син на Раде Симев и на Ленче Ставрева. На Мира е избраник, татко на Кирил.

На Симев е изборот да студира на скопскиот универзитет Светите Кирил и Методиј. Избран е од новинарството: долгогодишен журналист во Македонската радио-телевизија. Редактор на сп. Глас. Живее во коработ што се оддалечува Скопје.